KOSZYK JEST
PUSTY

Kotły a piece c.o.

lip01
Kocioł C.O, Kotły Leszka

Kotły a piece c.o.

Piece co. - Ogrzewanie miejscowe

Piece centralnego ogrzewania, czyli urządzenia grzewcze, które wykorzystują ciepło w sposób pośredni, cechują się tym, że zwykle czynnik grzewczy stanowi woda. Dzieje się tak poprzez absorpcję ciepła, która odbywa się w komorze spalania, a następnie zostaje przeniesiona do grzejników. Wtedy grzejniki spełniają swoją funkcję poprzez oddanie energii do otoczenia.

Wykorzystanie tego urządzenia jest stosunkowo powszechną metodą stosowaną w budynkach mieszkalnych. Opał może stanowić zarówno węgiel, gaz, drewno, jak i olej czy ekogroszek. Warto pamiętać, że korzystanie z pochodnych węgla (kamiennego lub brunatnego) wiąże się z emisją znacznych ilości szkodliwych dla zdrowia substancji smolnych, bez wątpienia cierpi na tym jakość powietrza.  Nie mniej niewygodną kwestię związaną z węglem, stanowi pozostałość po spalaniu, czyli popiół.  Warto wiedzieć, że nie wszystkie rodzaje popiołu są bezużyteczne. Pozostałość po spalaniu drewna może być zastosowana jako nawóz. Zawiera drogocenne składniki takie jak potas, wapń, magnez, a także sód czy fosfor. Nadaje się szczególnie na trawniki.

Co ciekawe, nieco mniej szkodliwe dla środowiska są piece na pellet. Czyli paliwo odnawialne występujące w postaci granulatu, które uzyskuje się z biomasy. Pellet drzewny to sprasowane trociny bez zawarcia sztucznych dodatków. Największymi korzyściami wynikającymi z używania tego rodzaju paliwa, jest stosunkowo niewielka ilość pozostającego popiołu oraz korzystniejsza dla środowiska niska emisja substancji smolistych. Warto dodać, iż kurz drzewny jest bez wątpienia znacznie łatwiej usuwalny. Jednym z największych plusów korzystania z pieca na pellet jest brak trudności w obsłudze oraz instalacji. W wyniku automatyzacji tegoż pieca użytkownik powinien mieć na uwadze czyszczenie i uzupełnianie paliwa oraz jakość pelletu, która musi być jak najlepsza. Zaletą pieca, jest znaczna powierzchnia grzejna, która przyczynia się do przyjemnego wrażenia, pojawiającego się łagodnego ciepła. Ponadto, możliwość wyboru atrakcyjnego designu, dzięki czemu stanowi ozdobę wnętrza. Niestety, ciepło oddawane jest nierównomiernie. Okazały rozmiar, sprawdzi się we wnętrzach o większej powierzchni.

 

Kocioł co.

Kocioł przekazuje ciepło z udziałem czynnika grzewczego, np. wody w instalacji, która trafia do odbiorników w postaci na przykład grzejników. W przeciwieństwie do pieca nie magazynuje ciepła, jak również nie oddaje go bezpośrednio do otoczenia. Kocioł stanowi element centralnego, nie miejscowego systemu ogrzewania. W przypadku urządzenia najwyższej jakości występuje gwarancja dużego komfortu cieplnego. Jedną z największych zalet kotła, jest obecność zaworów termostatycznych, które służą do regulacji ciepła oraz do rozprowadzania go równomiernie po każdym pomieszczeniu.

Wyróżnia się dwa rodzaje kotłów, jednofunkcyjne oraz dwufunkcyjne. Różnią się zarówno budową, jak i przeznaczeniem. Najistotniejszym elementem jest grzałka obleczona izolacją, której główną funkcją jest zabezpieczenie przed działaniem wody. Materiały, których używa się w celu wykonania osłony to miedź, stal oraz mosiądz. Grzałką jest drut oporowy, rozpoczyna grzanie jedynie wtedy, gdy jest na to zapotrzebowanie. Ilość grzałek jest uzależniona od mocy kotła. Zatem im większa moc kotła, tym większa ilość grzałek będzie konieczna.

 

Różnica między piecem a kotłem co.

Najistotniejszą różnicę pomiędzy piecem a kotłem stanowi sposób dostarczania ciepła. Piec emituje ciepło jedynie w tym pomieszczeniu, w którym został osadzony, natomiast kocioł oddaje ciepło poprzez nośnik, czyli przystosowaną w tym celu instalację oraz jej elementy w każdym miejscu, w którym umieszczony został odbiornik. Bez wątpienia oba urządzenia znajdą swoich entuzjastów, warto zatem dokonać wyboru na podstawie własnych potrzeb i możliwości.

lip  01
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl