KOSZYK JEST
PUSTY

Bezpieczny sezon grzewczy – jak uchronić się przed zatruciem tlenkiem węgla

gru28

Co roku kilkadziesiąt osób ginie z powodu zatrucia czadem, a nawet kilka tysięcy ulega podtruciu. Statystyki Państwowej Straży Pożarnej nie napawają optymizmem, zwłaszcza, że do incydentów z udziałem tlenku węgla najczęściej dochodzi w gospodarstwach domowych. Warto znać podstawowe zasady bezpieczeństwa, by podczas sezonu grzewczego zapewnić bezpieczeństwo sobie i swoim bliskim.

Czad – cichy zabójca

Czad to potoczna nazwa tlenku węgla. Jest to silnie trujący gaz, który powstaje w wyniku niepełnego spalania wielu paliw m.in. drewna, węgla, benzyny czy gazu. Czad może pojawiać się również na skutek niewłaściwej eksploatacji urządzeń grzewczych.

Tlenek węgla często nazywany jest cichym zabójcą. Długotrwały kontakt z ulatniającym się czadem rzeczywiście może doprowadzić do śmierci. Osoba narażona na jego działanie jest nieświadoma, ponieważ gaz jest całkowicie bezbarwny i bezwonny. Gdy dostanie się do naszego układu oddechowego, wiąże się z hemoglobiną, blokując dopływ tlenu z płuc do tkanek. W wyniku niedotlenia może dojść do poważnych uszkodzeń wielu narządów, a w konsekwencji również do śmierci.

Źródła czadu w gospodarstwach domowych

By móc skutecznie chronić się przed zatruciem tlenkiem węgla, trzeba wiedzieć co może być jego źródłem. Najczęściej są to gazowe kuchenki, domowe kominki, grill użytkowany w zamkniętym pomieszczeniu bądź uruchomione w garażu auto. Do potrucia czadem może prowadzić również brak wentylacji bądź jej niedostosowanie do budynku, np. po wymianie okien na nowe. Niewłaściwy stan instalacji grzewczej, niedrożne przewody kominowe mogą prowadzić do tzw. ciągu wstecznego. Skutek jest taki, że zanieczyszczenia, w tym czad, cofają się z powrotem do pomieszczeń i mogą stanowić zagrożenie dla domowników.

5 skutecznych sposobów zapobiegania zatrucia czadem

Wybieraj sprawdzone urządzenia grzewcze

Kupując piec na pellet czy ekogroszek nie szukaj najtańszych rozwiązań. Wybierz sprawdzonego producenta, oferującego urządzenia wysokiej jakości, poświadczonej certyfikatem. Kocioł warto wybrać jeszcze na etapie budowy, zgodnie z zasadą, że dobieramy komin do pieca, a nie odwrotnie. Przy wymianie starego kotła na nowy należy się upewnić, że komin będzie do niego pasował. Zdecydowanie odradzamy wybór najtańszych urządzeń grzewczych oraz ich samodzielny montaż.

Dokonuj systematycznych przeglądów instalacji grzewczej oraz pieca

Bez względu na to posiadasz w domu piec na pellet, ekogroszek czy gaz – musisz regularnie sprawdzać czy urządzenie jest sprawne i działa zgodnie z zaleceniami. Przegląd serwisowy warto wykonać co najmniej raz w roku, np. tuż po zakończeniu sezonu grzewczego, tak by w razie jakichkolwiek problemów czy usterek, mieć czas na ich naprawę. Jeśli serwisant zaleci wymianę kotła na nowy – nie zwlekaj z zakupem. Pamiętaj, że od sprawnego urządzenia grzewczego zależy bezpieczeństwo Twoje i Twoich bliskich.

Drożny komin to podstawa

Niedrożne przewody kominowe będą powodować cofanie się zanieczyszczeń do pomieszczeń. By tego uniknąć należy regularnie dokonywać przeglądu oraz czyszczenia komina. Zgodnie z przepisami powinny robić to osoby posiadające odpowiednie uprawnienia. Mimo, że część osób próbuje czyścić komin samodzielnie, zdecydowanie lepszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem jest wezwanie kominiarza.

Zadbaj o właściwą wentylację pomieszczeń

Szczelne zamykanie okien, zaklejanie kratek wentylacyjnych to częste praktyki w sezonie grzewczym. niestety mogą być bardzo niebezpieczne. Dlatego unikaj dodatkowego doszczelniania okien domowymi sposobami, wietrz często pomieszczenia i absolutnie nie zaklejaj otworów nawiewnych. Tylko przy właściwej wentylacji spaliny i zanieczyszczenia będą miały szansę zostać wyprowadzone na zewnętrz. Stan wentylacji możesz sprawdzić samodzielnie wykonując tzw. test kartki. Przyłóż ją do kratki wentylacyjnej, jeśli kartka przylega – wentylacja działa bez zarzutu.

Zamontuj czujnik czadu

Takie urządzenie kosztuje zaledwie kilkanaście złotych, a może uratować życie. Wykrywa on podwyższone stężenie tlenku węgla, alarmując poprzez głośny sygnał dźwiękowy. Dzięki temu domownicy mogą szybko zareagować i ustrzec się przed zatruciem. Czujnik czadu powinien znaleźć się w każdym domu, w którym znajduje się piec lub kominek.

gru  28
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl